Juli 2023
Boek “De projectsaboteur” (geschreven door Dion Kotteman en Jeroen Gietema)
Een relevante boodschap, ge-update en in een nieuw jasje. Een “moet lezen” voor de programma-professional.
https://www.vanduurenmedia.nl/EAN/9789089656889/De_projectsaboteur?utm_rid=40354
Juni 2023
Eén van onze partners van Grey Matter Matters, Joop Pot, is voorzitter van de taskforce, ingesteld door Sigrid Kaag, om de financiële beheersing van de Rijksoverheid te versterken. Deze taskforce heeft grote impact op de verbetering van de verantwoording door de Rijksoverheid.
Zie voor volledig tekst:
November 2022
Voortschrijdend inzicht over voortschrijdend inzicht ..
Het is opmerkelijk: hoe vaak staat voortschrijdend inzicht niet negatief in de belangstelling? In projecten hoor je dan dat er een verandering van het resultaat ontstaat: “door voortschrijdend inzicht” . Nog krasser is een verwante uitdrukking: “De Kennis Van Nu” . Die opmerking wordt vaak vergezeld van een verwijtende toon: “tja, met de kennis van nu was het anders gelopen”.
Dat is toch vreemd.
Ik pleit voor een rehabilitatie van het Voortschrijdende Inzicht en de Kennis Van Nu.
Dat is niet zonder reden: we zien steeds meer management theorieën die uitgaan van het kort cyclisch sturen. Je plant korte cycli en bekijkt hoe dat uitwerkt. Dat betekent al aan uitvoering beginnen voordat het plan in details en in jaren is uitgewerkt. Je ziet dat ook bij agile werken: je wilt wendbaar zijn en jezelf niet vastleggen op een strak vastgelegd plan. En dan is er nog de Fail Fast lobby: maak een fout, leer daarvan, herstel het en ga verder. Ahold heeft al geruime tijd The Failure of the Week ingesteld. Niet langer wordt de persoon met de grootste omzet in het zonnetje gezet, maar degene die een grote fout heeft gemaakt. Het idee is dan dat je zo een cultuur creëert die het maken van fouten niet verdoezelt, maar juist naar boven weet te brengen. En dan weet je die fouten te herstellen, en daar is de winst.
Dat zou ik voortschrijdend inzicht willen noemen: niks mis mee, maar een asset, iets om te koesteren. En zeker iets om niet negatief over te zijn.
Augustus 2022
GMM levert voorzitter van het cyber cie van CCV…
Pen testen bij het CCV:
Juli 2022
Data, data, nog meer data ..
Wat moet ik ermee of wat kan ik ermee? Data als een asset…een paradigmashift die je moet doorleven en in actie moet omzetten. Meer weten…..lees daartoe deze bespiegeling:
DENKEN OVER DATA - GMMJuni 2022
Dion-Kotteman-schrijver-van-diverse-boeken7 maart 2022
Het 2e deel van het interview op 19-03-2022: https://www.standishgroup.com/events/53
12 januari 2022
Kan informatie vloeibaar worden? ..
Informatie smelt, neemt een andere vorm aan, wordt aangepast en aangevuld. Dat principe moet de basis worden van het omgaan met informatie. Dat geldt voor wetgeving, maar ook in het dagelijks gebruik van informatie. De fluïditeit van de informatie moet dan centraal staan. Mooi dat Urs Fischer ons dat door het maken en stapsgewijs doen smelten van zijn kunstwerken heeft laten inzien!
In het Musée Bourse de Commerce, Parijs, tref je werk van Urs Fischer. Hij maakt fraaie kopieën, op ware grootte, van bestaande, bekende beelden. Bijzonderheid is dat zijn beelden van was zijn. En dat niet alleen: ze branden als een kaars: er is een lont in aangebracht. Deze lont wordt tijdens de expositie door medewerkers van de kunstenaar steeds aangestoken. Daardoor verdwijnen de beelden, ze vervloeien stap voor stap en tonen zo de tijdelijkheid van de dingen, van alle dingen.
Dat duurt een paar maanden, maar dan zijn de beelden verworden tot een plas was en een enkel brok dat loskwam. Wat was was, bleef was… Een bijzondere manier om met kunst om te gaan.
Hoe zou je nu de relatie met informatie en informatie technologie kunnen leggen?
Om te beginnen brengt het je op de gedachte dat informatie zijn statisch karakter verliest, alsof het een beeld is dat vervloeit. Was informatie eerst vastgelegd, op papier bijvoorbeeld en daardoor tamelijk onveranderbaar, wat we nu zien is dat informatie het papier niet eens bereikt. Het is digitaal aanwezig, op meer plaatsen en kan op meer plaatsen veranderd worden, het is driedimensionaal. Het is niet langer alleen op papier beschikbaar, maar het is vloeiender geworden, het is op allerlei media beschikbaar. Tekst is daarmee niet meer vooral statisch, maar eerder dynamisch. Natuurlijk zijn er block chain ontwikkelingen, die vastleggen wat er vaststaat, maar dat geldt maar voor een minimaal percentage van de informatie die rondwaart.
De digitalisering trekt het papier uit het proces, de dynamische werkelijkheid stolt niet meer, maar blijft een dynamische werkelijkheid. Een beeld is niet langer onveranderbaar, het wisselt, het smelt, neemt een andere gedaante aan.
Dat heeft gevolgen voor de manier waarop we met informatie omgaan, bijvoorbeeld waar het gaat om wet en regelgeving. Wetgeving is nog vaak gebaseerd op het idee van gestolde informatie: het is te beschermen zoals het is. Maar dat concept past niet in de fluïditeit van de informatie. De Wet Open Overheid geeft de overheden de plicht informatie breed te delen. Daar valt natuurlijk ook digitaal vastgelegde informatie onder. Maar dat informatie zich digitaal kan ontwikkelen, een andere vorm kan aannemen, is daarbij onderbelicht.
De wil om alle informatie te delen is weliswaar groot, vaak uitmondend in statements als “open, tenzij…”. Toch is de vertaalslag naar de praktijk niet eenvoudig. In de WOO wordt gesproken over een register van de documenten. De lijst met informatie die gedeeld moet worden is ook nog aan discussie onderhevig. Er bestaat dus geen juist, volledig en actueel beeld van alle beschikbare informatie. En ik schat in dat dat er ook niet zal komen: de inspanning om een mooie stabiele lijst te maken gaat voorbij aan de bewegelijkheid van de informatie.
24 november 2021
Digitale Realisatie bij Gemeenten ..
Grey Matter Matters lanceert met Academy for Information & Management een nieuwe leergang voor gemeenten.
Meer weten? Klik op de brochure (6 pagina’s): Brochure Digitale Realisatie bij Gemeenten
18 oktober 2021
OPTREDEN VAN DION KOTTEMAN IN “The Change Dynamics Wisdom Wednesday Show”
https://www.youtube.com/watch?v=YLkPPdLJCOI
17 oktober 2021
IPMA PODCAST EN ARTIKEL VAN DION KOTTEMAN:
https://ipma.nl/is-er-zoiets-als-digitaal-leiderschap/
https://ipma.nl/agile-kan-je-zonder-waterval-toch-nat-gaan-dion-kotteman/
LEES DE IT-PARAGRAAF VAN HET REGEERAKKOORD, OPGESTELD DOOR GREY MATTER MATTERS
24 maart 2021
Deze PDF bestaat uit 3 pagina’s:
paragraaf regeerakkoordMENSELIJKE MAAT: wat is daarmee nu eigenlijk mee bedoeld?
FD 10 februari 2021
Als de toeslagenaffaire één woord in populariteit heeft doen stijgen dan is dat wel “de menselijke maat”. Het woord kent een brede toepassing, zoals in: “de menselijke maat is verloren gegaan” en: “de kern van wat er misging bij het systeem toeslagen, is dat het gebouwd is zonder een greintje menselijke maat”, (voormalig staatssecretaris Snel tegen de ondervragingscommissie). Het belastingplan 2021 zegt: ”Het moet eerlijker, met meer oog voor de menselijke maat”.
Maar wat is daar nu echt mee bedoeld? Wat is die maat? Met welke maat meten we? En wanneer kun je zeggen dat de menselijke maat de juiste maat is geworden?
Eens kijken of het ook helderder kan.
De menselijke maat richt zich op de afnemer van de diensten, de mens. Ik schreef afnemer, omdat er strikt genomen, economisch gezien, geen sprake is van een klant. Om van een klant te kunnen spreken, moet er een keuze mogelijk zijn. Dat is meestal bij overheidsmonopolies niet het geval. Er zijn zelfs overheidsdiensten waar je als afnemer helemaal niet blij mee bent en die worden toch geleverd. Dan heb ik het over een parkeerbon, opsluiting en ook maatregelen bij fraude. Punt hierbij is dat de algemene waarde, het algemenen belang, waar een goede overheid zich op richt, ook de levering van deze diensten rechtvaardigt. Het zijn belangen waarvan de behartiging voor de samenleving als geheel wenselijk is en die de politiek zich om deze reden structureel aantrekt.
Wanneer kun je nu zeggen dat de menselijke maat is gehanteerd, hoe geef je dat handen en voeten? Die vraag geldt natuurlijk voor de populaire en de niet zo populaire diensten van de overheid. Ik denk aan de volgende voorbeelden: is de overheid wendbaar, toegankelijk, flexibel, streeft zij naar inclusiviteit, is zij transparant, is zij vindbaar, begrijpbaar, heeft ze oog voor privacy, is het rechtvaardig, rechtmatig? Is het een dienstbare overheid, is er responsiviteit, integriteit, is er maatwerk, is het werk fraudebestendig? Een aparte plaats krijgt “klantgerichtheid”, dat wordt wel vaak genoemd, maar dat leidt af waar het om gaat. De overheid KAN niet altijd klantgericht werken, juist door dat publieke belang dat moet worden gediend. Het is een term die commerciële bedrijven beter past.
Als je dat in één zin vat gaat het om een moderne overheid die vindbaar, wendbaar, toegankelijk en begrijpelijk is, met ingerichte democratische controle. Een overheid die bij al haar taken een breed pallet van criteria hanteert om te bepalen of het juiste is gedaan. Dat is complexer dan zeggen dat de menselijke maat is ingevoerd.
Dion Kotteman
Toon digitaal leiderschap: haal het beste uit de technologische ontwikkelingen ..
December 2020
Net uit:
Smart Humanity, onder redactie van Wouter Bronsgeest, ISBN 978 94 92790 323, bij NUBIZ uitgevers. Met bijdragen van Rik Maes en Dion Kotteman.
Smart Humanity gaat over de constatering dat we het aan ons zelf verplicht zijn om het beste uit onze eigen uitvindingen te halen, ten gunste van de mensheid. Dat is belangrijker dan ooit nu de kloksnelheid van de samenleving alleen maar hoger lijkt te worden. Een bijdrage van Rik Maes over digitale transformatie en van Dion Kotteman over digitaal leiderschap.
Verplichte kost voor beleidsmakers, managers en professionals.
GMM scenarioaanpak post Corona mei 2020
Coachen verbetert veel, leidinggeven meer!
Ga toch leidinggeven! – Een manifest tegen overmatig coachen
Coachen we niet te veel? En is het kwalitatief allemaal wel in orde? Het lijkt er zelfs op dat we liever coachen dan leidinggeven. Zorg vooral voor de juiste balans. De brancheorganisaties schatten dat er in totaal 40.000 coaches in Nederland zijn. Er is kennelijk vraag naar!
https://www.vanharen.net/ga-toch-leidinggeven-een-manifest-tegen-overmatig-coachen/
Project Success, The Devil’s Triangle and Project Sabotage
Dion Kotteman, partner Grey Matter Matters
There is an old joke that stockbrokers tell when people ask them for tips on how to make money: “Buy low, Sell high”.
Easy to say, hard to do.
It’s the same with navigating a project through its obstacles to successful completion. Every project has to negotiate the Devil’s Triangle. That is:
Has the project completed On Time, Within Budget while Delivering the goods.
You wouldn’t have thought mastering those three elements would be so tricky. And yet. They are very tightly related and it is hard to juggle all three equally well. Spend less money for instance, could mean a reduction of the result, spend more time could mean budget overrun.
If we look at broad evidence in project management literature (just look at the Standish Group’s reports), we could easily say that the majority of projects simply do not succeed, that is, do not deliver what was ordered, within time and on budget. If analysis is performed, it can become clear which of the three elements caused the problem.
But all this leaves the real devil out of the Devil’s Triangle. That devil is the Project Saboteur.
The Project Saboteur might have reasons to influence the project he is involved in. I would say that each project has its opponents; people who have a self-interest in the project failing. The dominant motive is survival. A budding saboteur might come to the conclusion that the project could result in him losing his job. So why on earth would he cooperate? The least he could do is delay the project. The longer the delay, the longer he keeps his job. And suppose the project fails all together, then he might keep his job for the rest of his life! If that’s not incentive for the devil inside each and every one of us, I don’t know what is.
The devil’s triangle makes it easy for the devil himself to operate with impunity.
This human factor, because that is what we are talking about, is quite often missing from analysis of project failure. Of course there is the element of greed, but that is only part of the story. Think also of fear, or loss of status. There are even ethical reasons why people want projects to be manipulated in another direction. It all adds to hidden subversive actions. Actions that remain unseen and are deliberately hidden by the player of the game. Oh yes, he’ll support your project openly, no doubt about that. But look what happens beneath the surface, that is where the real action is happening!
Even though annually many millions of Euros and pounds are squandered as a result of project sabotage, little attention has been paid to the art of undermining and manipulating projects to failure. And even less to how to counteract that sabotage. Until now.
It would be a great step forward if we grapple with this devil in the project management triangle. There are ways to recognise who he is and what techniques to use to deal with him. It would certainly save money, save time and bring the results within reach. That’s the way to navigate safely through the devil’s triangle!
Dion Kotteman, author of The Project Saboteur …Knowing him is only the beginning. Available to be ordered through all bookstores in the English-speaking world, and on-line through Amazon
The ebook is available through most major eplatforms.
ISBN978-1-910461-42-6